De groei van de Nederlandse economie zwakt sterker af, mede door de minder gunstige vooruitzichten voor de wereldeconomie. Dat melden de banken ABN AMRO en ING.

ABN AMRO rekent voor dit jaar op een groei van 2,6 procent, van een eerder voorspelde 2,9 procent. Voor 2019 denkt dat de bank dat de groei zal uitkomen op 2 procent, terwijl eerder op 2,5 procent werd gerekend. In 2020 zwakt de groei dan af naar 1,75 procent, aldus ABN AMRO. De werkloosheid zal nog nog iets verder afnemen, al zal de banengroei afzwakken nu de economische vooruitgang geleidelijk afvlakt.

ABN AMRO stelt dat het economisch perspectief vrij gunstig blijft, al zijn er wel risico's zoals het Chinees-Amerikaanse handelsconflict en de brexit.

Ook ING denkt dat de groei van Nederlandse economie dit jaar 2,6 procent zal zijn. Net als ABN AMRO verwacht ING dat de economie volgend jaar met 2 procent groeien. Nagenoeg alle sectoren blijven volgens ING in de lift zitten, maar veelal in een lagere versnelling dan dit jaar.

Volgens de bank speelt met name de krapte op de arbeidsmarkt de productiegroei parten. Daarentegen kunnen werknemers naar verwachting een hogere loongroei tegemoet zien.

Verder meldt de bank dat het vertrouwen van consumenten en producenten wat minder is in vergelijking met begin dit jaar. Ook zit de zogeheten exportportefeuille minder vol. Vooral buitenlandse kwesties als de brexit en de handelsspanningen tussen de VS en China zijn daar debet aan. Economen van ABN AMRO kwamen eerder met soortgelijke conclusies.

Volgens ING heeft Nederland nog relatief weinig last van de handelsspanningen. De meeste beperkingen die worden opgelegd gaan vooralsnog aan Europa voorbij. Dat zal ook het geval zijn wanneer de Verenigde Staten de tarieven op Chinese producten verder opvoeren. Dergelijke stappen voeden wel het pessimisme in Nederland.

De aanstaande brexit heeft volgens de kenners al impact gehad op Nederland. De export van goederen naar het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen twee jaar al minder hard gegroeid in vergelijking met andere bestemmingen. De kans op een no-dealbrexit, waarbij de Britten de EU zonder akkoord verlaten, acht ING klein, net als de kans op uitstel van de brexit.

De aanstaande verhoging van de btw zullen winkeliers vrijwel geheel doorberekenen in de prijzen, aldus de bank. Dit zal een drukkend effect hebben op de verkopen. Verder besteedde ING aandacht aan de bouwsector. Als bekend is er sprake van een tekort aan vakmensen en bouwlocaties. Daardoor zal niet aan de beoogde huizenbouw kunnen worden voldaan.