Het Bureau Krediet Registratie (BKR) zou de privacywet schenden door geld te vragen om persoonsgegevens te mogen inzien.

Dat vertellen meerdere juristen aan de NOS.

De Europese privacywet zorgt er onder andere voor dat persoonsgegevens in handen van bedrijven gratis door je ingezien mogen worden.

Bij het BKR kunnen gegevens ook gratis worden opgevraagd, maar dan duurt het maximaal 28 dagen totdat deze worden opgestuurd. Tegen een betaling van tussen de 5 en 12,50 euro kunnen de data meteen worden opgestuurd.

Volgens privacyjurist Jeroen Terstegge is dat in strijd met de privacywet. Daarin staat dat bedrijven de gegevens zo snel mogelijk gratis naar een opvrager moeten sturen. Het BKR haast zich echter pas zodra er geld is betaald.

Daarnaast mogen mensen maximaal één keer per jaar gratis hun gegevens opvragen, terwijl bedrijven alleen buitensporig gebruik van de opvraagfunctie mogen inperken.

Het BKR zegt geld te vragen om de gemaakte kosten te dekken. Een AVG-inzage zou de instantie 12 euro kosten. Volgens Terstegge kan dat echter niet worden geëist, omdat de wet verwacht dat data-inzage gratis uitgevoerd kan worden.

Bij het BKR wordt informatie over schulden en leningen van Nederlanders bewaard.