Voor de derde keer organiseerde accon avm adviseurs en accountants een internationaal uitwisselingsproject met advies- en accountantsorganisaties uit België en Duitsland.

De drieweekse uitwisseling van medewerkers van Bofidi, Dornbach en accon avm is onderdeel van de onderlinge samenwerking en heeft als belangrijkste doel internationale kennisuitwisseling en ontmoeting.

De groep ondernemers die over de grens zakendoet blijft groeien. Deze ontwikkeling maakt internationale advisering steeds belangrijker in het accountancy-vak. Peter Feijtel, bestuursvoorzitter accon avm: “Een groeiend aantal klanten doet zaken in of met Duitsland en België. Daarom sloten we in 2014 een samenwerkingsverband met het Belgische kantoor Bofidi en het Duitse kantoor Dornbach. Voor onze medewerkers een mooie kans om kennis uit te wisselen én taal- en cultuurbarrières te doorbreken. Maar ook klanten plukken de vruchten van deze samenwerking. Zo kunnen we klanten die internationaal zakendoen beter adviseren en klanten die internationale ambitie hebben de ruimte bieden om over de Nederlandse grens te kijken.”

Een werkplek over de grens
Drie accountancy-professionals van accon avm, Bofidi en Dornbach namen in november 2018 plaats bij een kantoor over de grens.

Melissa Iman, Junior Belastingadviseur bij accon avm in Maastricht: “Bij accon avm in Maastricht werken we voor veel Duitse klanten. Daarom was het voor mij vanzelfsprekend dat ik voor de uitwisseling naar Dornbach in Koblenz ging. Ik kijk terug op een waardevolle ervaring. Mijn Duits heeft een boost gehad én ik ben me meer bewust geworden van (zakelijke) cultuurverschillen. Daarbij heb ik ook meer geleerd over het Duitse belastingstelsel. Belangrijke kennis die ik nu kan inzetten voor Duitse klanten.”

Thomas de Roo, Senior Accountant bij Bofidi: “Tijdens mijn studie deed ik altijd al graag buitenlandervaring op. Ik twijfelde dan ook geen moment toen ik voor enkele weken kon werken bij accon avm in Maastricht. Ik heb onder meer ontdekt dat de inkomstenbelasting in Nederland een stuk eenvoudiger in elkaar zit dan in België. Er is op de werkvloer veel minder hiërarchie, collega’s zijn gelijkwaardig aan elkaar. En die Hollandse gierigheid? Niets van gemerkt! Ik heb een fijne tijd gehad. Ik ben zeer dankbaar voor deze kans.”

Roger Ritzen (Strategisch Adviseur en Manager Agrarisch Adviesteam bij accon avm) was de begeleider van Thomas: “Bij deze uitwisseling snijdt het mes aan meerdere kanten. Het is altijd goed om nieuwe mensen te leren kennen, je kunt elkaar ondersteunen in het werk en het verstevigt ook de band om elkaar in de toekomst op te zoeken bij vraagstukken. Bovendien: leren van andere zakelijke culturen komt altijd goed van pas.”

Eva Horst, Assistant Consulting & Auditing bij Dornbach: “Ik werd voor drie weken ingezet bij accon avm in Maastricht en Veenendaal. Dat lijkt kort, maar ik heb veel geleerd over het Nederlandse belastingstelsel en andere regelingen. Waardevolle kennis die ik nu kan toepassen in mijn werk voor klanten die zakendoen met Nederland. En wil ik meer weten? Dan neem ik nu sneller contact op met onze partner accon avm. Zo’n uitwisseling versterkt onze samenwerking.”

Jos Rutten (Accountmanager Belastingadvies) van accon avm heeft Eva begeleid. Rutten voegt toe: “Eva en ik hebben tijdens deze exchange van elkaar geleerd. Zowel vakinhoudelijk, maar ook inzake omgangsvormen. Een win-winsituatie dus! Ik zie de exchange als een goede vorm van samenwerking met Dornbach en Bofidi.”

Lid van GMN International
Internationalisering is binnen de advies- en accountantsorganisatie een belangrijk agendapunt. In dit kader trad accon avm in juni 2018 ook toe als lid van GMN International. Arjen Tompkins, voorzitter van de internationale vakgroep: “Dankzij dit internationale netwerk kunnen we snel contact leggen met accountants- en belastingadvieskantoren in 50 landen. En andersom. Een unieke kans om samen te profiteren van internationale kennis, zodat onze klanten hier hun voordeel mee doen.”

Accon avm adviseurs en accountants heeft ruim 45 kantoren in heel Nederland. Als advies- en kennisorganisatie streeft het kantoor ernaar ondernemen duurzamer, aantrekkelijker, eenvoudiger en uitdagender te maken.