De wereldwijde omzetten van de vier grootste accountantskantoren zijn met meer dan 10 procent gestegen in 2018, de sterkste omzetgroei in minstens een decenium.

Dat meldt de Wall Street Journal. De krant wijdt de groei aan een koerswijziging van auditing naar het nog lucratievere consulting (sinds 2015 is de omzet van advieswerk hoger dan van auditing). Omzetten van consulting stegen dan ook met 13,1 procent. Auditing-omzetten ‘slechts’ met 7,5 procent. Van de totale omzet kwam 34 procent van auditing, 43 procent van consulting en de rest van fiscale en juridische dienstverlening.

Gezamenlijk haalde de 4 firma’s – PwC, Deloitte, KPMG en EY – een omzet van 148,2 miljard dollar binnen, ruim 10 procent meer dan de 134,3 miljard dollar van 2017. De Big Four zijn internationale netwerken van private partnerschappen. Ze maken alleen hun omzet bekend en niet hun winsten.

De 10,4 procent omzetgroei is de grootste sinds de crisis. Het vorige record was 2011 toen de Big Four maar liefst 9 procent omzetgroei behaalde. De bestuurders van de vier verklaren de omzetgroei door een toenemende vraag naar hun diensten doordat bedrijven worstelen met de snelheid van veranderingen in de economie, waaronder technologische veranderingen.