U heeft nog twee weken: met een paar uurtjes werk valt er nog veel winst te halen als klanten een paar overzichtelijke besluiten nemen.

1. Aftrekposten naar voren
Haal aftrekposten naar voren: kijk of uitgaven kunnen worden gedaan die volgend jaar niet meer of minder aftrekbaar zijn. Klanten kunnen overwegen vòòr 1 januari te investeren in bijvoorbeeld IT, onderhoud aan gebouwen of besparingen op energie. Voorbeeld: de EIA (energie-investeringsaftrek) levert meer geld op als de investering nog dit jaar wordt gedaan, want het aftrekpercentage voor de EIA gaat 1 januari omlaag van 54,5 naar 45 procent.

2. Inkomsten uitstellen
Op 1 januari daalt het vpb-tarief over de eerste 200.000 euro winst van 20 naar 19 procent. De jaren erna dalen de tarieven verder. In zijn algemeenheid: klanten kunnen kosten het beste naar voren halen, zodat aftrek meer oplevert. Om gebruik te maken van het lage tarief kunnen opbrengsten juist beter uitgesteld worden.

3. Doe laatste btw-correcties
De laatste btw-correcties van 2018 moeten voor 1 januari. Zoals: privé-gebruik van bedrijfswoning en auto, maar ook btw die op investeringsgoederen is afgetrokken en moet worden terugbetaald. Ook: giften aan relaties en personeel (kerstpakketten, bedrijfsuitjes, kosten van de bedrijfskantine). Is de verstrekking niet meer dan 227 euro, dan hoeft er niets te worden opgegeven. Let op: bij controles van de belastingdienst hebben dit soort giften meestal extra aandacht.

4. Ga slim om met btw-verhoging
Als bedrijven nog dit jaar goederen of diensten kopen waarvan het verlaagde tarief op 1 januari toeneemt van 6 tot 9 procent levert dat geld op. Het gaat om voeding, (niet-alcoholische) drank en boeken, maar ook diensten als sportfaciliteiten, schilderen, hotelovernachtingen en fietsenmaker. Voor een bedrijf met een fitness-ruimte is het sowieso voordelig vòòr 1 januari te investeren, omdat de btw voor sportfaciliteiten volgend jaar niet meer aftrekbaar is. Ter compensatie is er een (minder voordelige) nieuwe subsidieregeling.

Ontdek actuele ontwikkelingen en uitspraken rond de DGA

Wilt u voorkomen dat de DGA in bepaalde situaties dubbel belast wordt? Ieder jaar zijn er weer wijzigingen/uitspraken omtrent de fiscale behandeling van de DGA en zijn BV. Volg deze masterclass, ontdek alle regels en uitspraken, ontvang in één dag tientallen tips en adviseer gegarandeerd uw cliënt op een hoger niveau.

Bekijk het programma

5. Nieuwe regels buitenlandse werknemer
Voor werknemers die fiscaal buiten Nederland wonen is actie nodig vanwege de heffingskortingen, zoals arbeidskorting. Het buitenlandse adres van de werknemer moet dit jaar in de loonaangifte worden opgenomen. Als een werkgever niet het buitenlandse- maar het tijdelijke adres in Nederland gebruikt, is hij verplicht het anoniementarief van 52 procent op te leggen. Hij moet dus de fiscale woonplaats van medewerkers checken en personeel informeren dat ze dan een deel van hun netto-inkomen moeten inleveren.

Advies is hierbij nodig, want het is ingewikkeld: er komen drie keer zoveel loonbelastingtabellen en er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zoals: de arbeidskorting geldt wel voor niet-inwoners in andere EU-landen, IJsland, Noorwegen, Liechtenstein, Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Of: de werknemer moet – voordat hij in dienst trad - minimaal 150 kilometer van Nederland hebben gewoond en dit jaar minstens 37.296 euro verdienen. Bovendien geldt er een overgangsregeling voor bestaande werknemers.

6. Optimaliseer de Tesla-tax
Vanaf 2019 ligt de grens voor het lage bijtellingspercentage van 4 procent voor volledig elektrische auto’s op een catalogusprijs van 50.000 euro. Daarboven geldt een bijtelling van 22 procent (tenzij de auto al in 2016 of daarvoor is aangeschafd). Let op dat de kentekenregistratie deze maand rond komt.

Overigens: ook zonder de verlaagde bijtelling kan een elektrische auto fiscaal interessant zijn, omdat in de aanschafprijs de BPM is vervangen door een hoger btw-bedrag – dat aftrekbaar is. Bovendien geldt een milieu-investeringsaftrek en een vrijstelling voor motorrijtuigenbelasting.

7. Belastingvoordeel door tariefopstapje
Door een fiscale eenheid te verbreken kunt een bedrijf gebruik maken van het tariefopstapje in de vennootschapsbelasting. Dat kan per BV een belastingvoordeel opleveren van 10.000 euro. Afhankelijk van de bedrijfsresultaten kan het voordelig zijn een eerder dit jaar aangegane fiscale eenheid te verbreken voor 1 januari - dat wil zeggen: in hetzelfde boekjaar. In dit verband: het kan handig zijn om fiscale, bedrijfseconomische of administratieve redenen de boekjaarperiode voor het einde van het jaar te veranderen.

8. Weg met de KOR-administratie!
Komt een btw-ondernemer in aanmerking voor de KOR, dan hoeft hij voor de berekening een deel van de bedragen niet mee te tellen. Het gaat dan onder meer om verschuldigde btw als hij goederen uit een ander EU-land koopt en de leverancier ondernemer is. De leverancier wordt 0 procent belast, maar voor de verwerving in Nederland geldt het reguliere tarief. Als het bedrijf de KOR niet toepast, maar voldoet aan de voorwaarden, kan het voor 1 januari een verzoek indienen om ontheven te worden van deze administratie.