NEDERLAND -

De grote reorganisatie bij de Belastingdienst komt mogelijk onder scherper toezicht van de Tweede Kamer te staan. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) staat niet onwelwillend tegenover een voorstel daartoe van de PVV, dat de steun heeft van alle andere oppositiepartijen.


PVV-Kamerlid Tony van Dyck wil van de tot dusver uiterst stroef verlopende reorganisatie van de fiscus een zogenoemd groot project maken. Dat zou betekenen dat verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel de Kamer veel gedetailleerder op de hoogte moet houden van alle vorderingen.

De Tweede Kamer debatteerde woensdag over het beleid en de financiële prestaties van het kabinet in 2017. Vorige week werden de jaarverslagen al gepubliceerd en daarnaast een beoordeling door de Algemene Rekenkamer. Die constateerde nog altijd veel problemen bij de Belastingdienst.

Hoekstra zei te begrijpen dat een groot deel van de Kamerleden meer grip wil op de reorganisatie. Hij wees er wel op dat een groteprojectenprocedure voor- en nadelen kent. De Belastingdienst zou er juist door kunnen worden "afgeleid", aldus de minister. Hij zei de voors en tegens eerst te willen bespreken met de staatssecretaris, en opperde dat de Kamer dat ook doet in een komend overleg met hem over de fiscus.

ICT-problemen

De minister beloofde verder dat aanhoudende ICT-problemen bij diverse departementen prioriteit krijgen van het kabinet en binnenkort aan bod komen in de ministerraad. Hij sprak van "een verantwoordelijkheid van alle ministers afzonderlijk". Hoekstra benadrukte dat databeveiliging "razend ingewikkeld is om goed te doen", en dat de problemen niet binnen een jaar de wereld uit zullen zijn.