NEDERLAND - Rik Heintzberger, Senior Partner Acquisitie & Account Manager bij online kredietverstrekker Spotcap, licht toe hoe alternatieve financiering mogelijkheden biedt voor de accountant en de ondernemer.

Behoefte aan flexibele financieringsoplossingen


De werkzaamheden van accountants zijn enorm divers, maar hebben allemaal betrekking op het zo goed mogelijk adviseren van de klant. Denk hierbij onder andere aan advies over wet- en regelgeving en belastingen, maar ook advies over financiering. Ondernemers hebben een toenemende behoefte aan inzicht in de diverse flexibele financieringsoplossingen. Dit is waar alternatieve financiering om de hoek komt kijken.

Alternatieve financiering voor maatwerkoplossingen


De term alternatieve financiering omvat alle financieringsvormen die niet traditioneel (bancair) zijn. Dit komt in allerlei vormen voor. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om financieringsbehoeftes op korte termijn, zoals debiteuren- en/of voorraadfinanciering. Accountantskantoren zijn steeds vaker het eerste aanspreekpunt van de ondernemer op het gebied van financiering en derhalve op zoek naar samenwerkingen met partijen die maatwerkfinanciering kunnen aanbieden. Dit om zo de meest passende oplossingen te vinden voor specifieke behoeftes van de klant.

Rol van adviseur belangrijker dan ooit


Dankzij de opkomst van FinTech, wat staat voor financiële technologie, kunnen kredietverstrekkers meer snelheid en flexibiliteit aan hun klanten bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan online financiering. Zorgt de groei van technologie binnen het financiële landschap er dan voor dat de vraag naar persoonlijk financieel advies komt te vervallen? Integendeel. Het financieringslandschap is erg versnipperd geraakt. Er zijn veel nieuwe spelers bijgekomen, en hierbij ook een diverser aanbod aan nieuwe financieringsvormen. Juist nu zijn financieel adviseurs nodig om hun klant, de ondernemer, te begeleiden in het kiezen van de meest geschikte financieringsoplossing.

FinTech binnen zakelijke kredietverlening


Online financieringsoplossingen bieden bovendien interessante mogelijkheden voor accountantskantoren die samenwerken met FinTech-kredietverstrekkers. De accountant kan zijn klant immers uit een aantal relevante financieringspartijen de best passende oplossing bieden.

Niet alleen het scala aan verschillende financiers is divers. Ook de mogelijkheden binnen stapelfinanciering zijn vaak niet volledig bekend bij de ondernemer. Een gestapelde financiering is simpelweg een combinatie van verschillende financieringsoplossingen. Bijvoorbeeld een rekening-courantkrediet van de huisbank, gecombineerd met een alternatieve financieringsvorm. Ook hier bewijst de accountant zijn toegevoegde waarde naar de klant, door deze te ondersteunen bij het zoeken naar de ideale combinatie in diens specifieke situatie.

Kortom, met de opkomst van FinTech en alternatieve financiering is het financieringslandschap een stuk uitgebreider en complexer geworden. Het kan voor ondernemers een uitdaging zijn de juiste financieringsvorm bij hun behoefte en situatie te vinden. Voor accountants is dit een kans bij uitstek om hun expertise in te zetten. Een goed geadviseerde ondernemer is beter in staat om op veranderingen in te spelen en groeikansen te benutten. Dat is uiteindelijk het recept voor zowel ondernemers als accountants om continu te blijven groeien.

Rik Heintzberger

is werkzaam bij Spotcap Nederland als Senior Partner Acquisitie & Account Manager. In deze rol is hij het aanspreekpunt voor nieuwe businesspartners, met name accountants en adviseurs voor ondernemend Nederland. Hiernaast heeft hij jarenlange ervaring als Bedrijfsadviseur & Accountmanager bij verschillende banken als de Rabobank en SNS bank.