NEDERLAND - Honderden Nederlandse bedrijven kregen de afgelopen jaren geen goedkeurende verklaring over hun jaarrekening.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD) maandag op basis van een onderzoek in samenwerking met databedrijf Company.info. Onder de onderzochte bedrijven zijn ook grote ondernemingen met een jaaromzet van boven 100 miljoen euro.

Er zijn verschillende redenen waarom accountants geen oordeel vellen over de jaarrekeningen. De voornaamste is volgens de krant dat de interne beheersing niet op orde is. Het gaat dan bijvoorbeeld om een ICT-systeem dat niet goed werkt of een gebrekkige controle op goederen- en geldstromen. De accountant kan de gegevens dan niet goed controleren.

Accountants kunnen ook een afkeurende verklaring geven, maar dat komt in de praktijk weinig voor. Als een accountant zich onthoudt van een oordeel over de jaarrekening, hebben klanten, financiers en leveranciers geen zekerheid dat de cijfers juist zijn.

Het komt ook voor dat de accountant twee of meer jaren geen goedkeurende verklaring afgeeft. Company.info hield een steekproef onder ruim 4.400 ondernemingen met vijftig werknemers of meer.

Zie ook Overzicgt: Fouten accountants hebben soms groe gevolgen